Home

Shiatsu-therapie
Chinese geneeskunde
Ontspanningsmassage
Hotstone-massage
Voetreflex-therapie
Kruidenstempelmassage
Reconnective Healing en Reconnection

Mijn meest gebruikte massage
Wie ben ik
Mijn boek
Tarieven/behandelingen
Links
Contact

Tenslotte..."Grofweg zou je kunnen zeggen dat wat een acupuncturist doet met naalden, dat doet een shiatsu-therapeut met zijn duimen...
"


Shiatsu-therapie

Wat is Shiatsu?

Shiatsu komt oorspronkelijk uit China en is in Japan in de 20ste eeuw verder ontwikkeld en getoetst aan de westerse geneeskunde.

Grofweg zou je van shiatsu kunnen zeggen dat wat een acupuncturist doet met naalden dat doet een shiatsu-masseur met zijn duimen.
Er wordt druk uitgeoefend met de duim op de meridianen en op acupunctuurpunten.
Meridianen zijn energiebanen die over ons lichaam lopen. De massage is bedoeld om de energie (de chi) te laten stromen en het geeft een diepe ontspanning.

Shiatsu wordt gegeven over uw kleding heen. U ligt op een speciale mat op de grond, dit omdat de masseur dan zijn lichaamsgewicht kan gebruiken in plaats van zijn spierkracht en vanuit zijn "hara" ( in japan is dit het woord voor gevoel, bewustzijn) kan werken, dit is prettiger voor de ontvanger.

Shiatsu polsdiagnose

Shiatsu kan ook gegeven worden in een zijligging, wat ideaal is voor mensen die door klachten niet goed op hun rug of buik kunnen liggen of voor zwangere vrouwen.

De masseur gebruikt niet alleen de duimen, maar ook de handpalm, vingers, knie, elleboog of soms de voeten.De verschillen tussen
Oost en West...

In het oude China had elke gegoede familie zijn eigen arts in dienst. Deze arts werkte preventief en zorgde er voor dat ieder familielid gezond bleef.
Als er dan toch onverhoopt iemand ziek werd dan werden de arts zijn gelden ingetrokken of werd de hij ontslagen.
Hier in het westen raadplegen wij pas een arts als we al ziek zijn geworden.

Shiatsu rugmassage

In de chinese geneeskunde gaat uit van het holistische principe, dat wil zeggen dat de mens EEN geheel is, lichaam EN geest.
Een chinese arts gaat er van uit dat elke ziekte ontstaat door een disharmonie, dat kan dus ook een emotionele disharmonie zijn.

Shiatsu drukpuntmassag

Als de voedingsbodem verandert, dus de oorspronkelijke oorzaak kan verdwijnen dan zal ook de fysieke klacht verdwijnen.

Omdat de mens als EEN geheel wordt gezien moet er ook niet alleen gekeken worden naar de klacht, maar ook naar alle andere facetten, alle omgevingsfactoren.

Een mooie metafoor is die van de omgekeerde verrekijker. In de westerse geneeskunde kijkt men met een gefixeerd oog alleen naar het punt waar de pijn zit, men focust alleen hierop, terwijl in de chinese geneeskunde de verrekijker andersom wordt gehouden men bekijkt alle achtergrondfactoren en vooral ook de voedingsbodem.

Nu is EEN methode soms lang niet zaligmakend, juist het samenvoegen en het leren van elkaar geeft een vast fundament.
Het samengaan van westerse- en oosterse geneeswijzen kan heel goed en geeft de optelsom van 1 + 1 = meer dan 2.